środa, 4 grudnia 2013

Pierniczki na choinkę- przepis.

Przepis na około 80 sztuk:

Składniki:
500 g.mąki
200 g. cukru pudru
4 łyżki miodu
150 g. masła
1 jajko
1 lyżeczka sody w proszku
2 łyżki przyprawy do piernika (można zrobić własną przyprawę, np. 2 łyżeczki cynamonu w proszku + 2 łyżeczki imbiru + pół łyżeczki mielonych goździków) 

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą, wlać miód, dodać przyprawy, cukier, masło i jajko. Dokładnie zagnieść ciasto i wyrobić, aż będzie gładkie i jednolite. Rozwałkować na dość cienki placek i powycinać foremkami świąteczne kształty.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez okolo 10 minut (małe foremki) lub około 15 minut (duże foremki). Uważać, by ciastka nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą nabrać goryczki

Jeśli będziemy rozwałkowywać ciasto bezpośrednio na pergaminie, łatwiej przełożymy pierniczki na blachę nie deformując ich.







Widoczne na poniższym zdjęciu deformacje to efekt pomocy Teomana :)


O dekorowaniu naszych pierników i o naszej chatce Baby Jagi napiszę w kolejnych postach. 


POROWNAJ NAJLEPSZE CENY, SPEDZ WEEKKEND LUB ZAPLANUJ WAKACJE W DOWOLNIE WYBRANYM MIEJSCU NA SWIECIE www.daisyhotels.com

ODKRYJ BODRUM www.staybodrum.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz