czwartek, 16 czerwca 2011

Duszone baklazany z pomidorami, Kisir

Juz dawno nie zamiescilam zadnego przepisu, wiec dzis dwa. Pierwszy to baklazany, ktore zrobilam wczoraj na kolacje, a drugi to- kisir, ktory przygotowalam dzisiaj.

Duszone baklazany
Skladniki (dla 3 osob)
3 baklazany
duza cebula
2 papryki (moze byc tylko zielona lub zielona z czerwona)
3 pomidory
4 zabki czosnku
oliwa z oliwek lub olej
sol, pieprz, czubata lyzeczka cukru
mieta swieza lub suszona

Baklazany umyc, nie obierac calkowicie, a tylko 'wypaskowac' wzdluz, tak jak na zalaczonym zdjeciu (3-4 paski na kazdym baklazanie). Przekroic wzdluz na polowy i moczyc w osolonej wodzie okolo 30 minut. Umyc pozostale warzywa. Cebule i papryki pokroic w kostke, a nastepnie podsmazyc na kilku lyzkach oliwy. Jak beda juz prawie miekkie, dodac odcisniete z wody i pokrojone w kostke baklazany, podsmazyc wszystko razem, dolac troche oliwy (baklazan chlonie ja jak gabka). Dodac cukier i sol do smaku, dusic pod przykryciem okolo 10 minut, po czym dodac sparzone, obrane ze skory i pokrojone w kostke pomidory, miete, pieprz oraz starty na drobnych oczkach lub drobno posiekany czosnek. Dusic az do miekkosci warzyw. Danie to najlepiej smakuje nam z pilavem z ryzu lub kaszy albo z makaronem typu spaghetti. Smacznego :)
P.S. O tym, ze niektorzy dodaja odrobine cukru niemal do wszystkich potraw z baklazana, nie tak dawno temu poinformowala mnie moja turecka mama. Rzeczywiscie nadaje on jeszcze lepszy smak 'patlicanom', wiec tak jak ona zaczelam przemycac te jedna lyzeczke ;)





Kisir (czyt.kysyr)
Skladniki dla ok. 4 osob (ale jak ktos sie przystawi to moze nie wystarczyc ;))
2,5 szklanki 'ince bulgur'- drobniutka kasza, ktora mozna zastapic kuskusem
2 szkl. wody (wrzacej)
1/3 szkl. oliwy
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego
1 lyzeczka soli
'pul biber'(sproszkowana a raczej splatkowana ostra papryka) lub pieprz
mieta suszona lub swieza
sok z cytryny                                                            
         ogorek zielony
         2 pomidory
         1 papryka zielona lub czerwona
         liscie salaty (okolo 10)
         peczek zielonej cebulki
         natka pietruszki (pozdrowienia dla Natki ;)
 a do tego wszystkiego wiadro wody ;) (Po zjedzeniu kisiru bardzo chce sie pic)

Kasze przepatrzec czy nie ma w niej  'paprochow', a nastepnie zalac dwiema szklankami wrzatku, przykryc i odstawic do napecznienia. Do przygotowania kısıru z podanej przeze mnie ilosci kaszy, najlepiej nadaje sie wielki garnek- latwo bedzie wszystko wymieszac.
Dosyc drobno pokroic wczesniej umyte: ogorek, pomidory, papryke, liscie salaty, zielona cebulke i natke pietruszki.
Kiedy kasza juz wyrosnie (zazwyczaj wystarcza na to czas jaki zajmuje krojenie wyzej wymienionych skladnikow), dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, oliwe z oliwek, sok z cytryny, sol, pieprz, miete i dokladnie mieszamy. Nastepnie dodajemy pozostale skladniki i ewentualnie dosalamy oraz dolewamy soku z cytryny jesli dalismy go wczesniej za malo. Wszystko razem mieszamy, ale delikatnie, zeby nie zrobila sie z tego jakas ciapa ;)
Najlepszym towarzystwem dla kısıru sa ogorki kiszone i marynowane ostre papryczki oraz szklaneczka tureckiej herbaty :)
Smacznego!
Kasza po dodaniu koncentratu, oliwy i przypraw




I jeszcze ostatnie zdjecia Teomana- sprzed kilku dni, jak sama data wskazuje:


Moj niezastapiony pomocnik :)
Dobrze, ze dziadek Saban tego nie widzi..
Oberwaloby sie mamie za wykorzystywanie wnusia ;)


 

5 komentarzy:

  1. Ciesze sie bardzo ze podalas przepis na bulgur . Zaraz w poniedzialek zrobie dla rodziny , napewno sie uciesza . Probowalam juz wielokrotnie , ale zawsze mi jakis taki inny wychodzi niz u mojej tesciowej :)
    Pozdrawiam
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi sie, ze ile tesciowych, tyle przepisow na kisir ;) Jadlam rozne wersje tej 'salatki' (m.in. z podsmazana cebulka), ale ta, ktora zamiescilam na blogu to nasza ulubiona. To znaczy moja i Teomana, bo tatus jest anty-kisirowy- nie przepada za kasza pod zadna postacia.
    Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam dzisiaj i wyszla mi znakomita :) Do tego podalam kotleciki mielone i salatke z salaty lodowej z olejem z oliwy i cytrynka .
    Moja tescıowa zanim wleje wode , podsmaza na masle lub margarynie tak ololo 5 minut ciagle mieszajac a potem wlewa goraca wode .
    Pozdrawiam z Izmiru
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo sie ciesze, ze sie udalo :)
    Jutro tez bede w Izmirze, ale jak zwykle tylko przelotowo
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super smaczne !!!

    OdpowiedzUsuń