Skladniki:
7 gotowych plackow tortilla (lavas ekmegi)
ok.200 gr miesa mielonego
1 duza cebula
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
200 gr pieczarek
2 srednie pomidory
2 lyzki koncentratu pomidorowego
kilka zabkow czosnku
suszony tymianek
szczypta mielonego kminku (mozna pominac)
przyprawa typu vegeta
kilka lyzek oleju do smazenia
bulion (rosol jak kto woli) do zmiekczania plackow
ok. 400 gr zoltego sera
Wykonanie:
Mieso mielone lekko podsmazyc na oleju, dodac cebule pokrojona w gruba kostke, dusic pod przykryciem. Kiedy cebula bedzie jeszcze twardawa dodac pokrojona w kostke papryke i dusic do miekkosci, a nastepnie dodac pokrojone pieczarki i drobno posiekany czosnek. Smazyc juz bez przykrycia kolejne kilka minut, po czym dodac obrane ze skory i pokrojone w kostke pomidory. Kiedy pomidory zmiekna, dodac koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko dokladnie wymieszac i dusic okolo dwoch minut (w zaleznosci od potrzeby mozna troche podlac bulionem- chodzi o to, zeby latwo bylo posmarowac tym farszem placki).
Na dnie wysmarowanego olejem naczynia zaroodpornego ulozyc placek tortili. Zmiekczyc go kilkoma lyzkami bulionu. (Rozprowadzajac bulion po plackach, trzeba zwrocic szczegolna uwage na brzegi lavasa-tortilli, w przeciwnym razie brzegi te pozostana twarde i zepsuja smak potrawy. Ponadto, pierwszy placek nie powinien byc za bardzo zmiekczony, bo ciezko bedzie przelozyc gotowe danie na talerz) Na zmiekczonym placku rozsmarowujemy farsz miesny, a nastepnie posypujemy startym zoltym serem i przykrywamy kolejnym plackiem. I znow: bulion, farsz, zolty ser, kolejny placek, i.t.d. az do ostatniego placka, ktory po zmiekczeniu posypujemy juz tylko zoltym serem. Calosc wlozyc do piekarnika i piec okolo 10 minut (az ser sie rozpusci). Smacznego!
Teo uwielbia pomagac w kuchni |
A pomagajac nie omieszka sprobowac i dlatego czesc sera zamiast na 'lazanii' wyladowala w jego buzi ;) |
Wyglada smakowicie i na pewno kiedys sprobuje ta potrawe zrobic :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kinga
Lavaş bardzo latwo mozna zrobic w domu. Zwykle ciasto drozdzowe a smazysz na patelni teflonowej. Ja tak robie i mojej rodzinie smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Drozdzowe z patelni? No prosze, nie wiedzialam, dzieki za te cenna informacje. Nastepnym razem sprobuje zrobic lavaşe wlasnie w ten sposob, mam nadzieje, ze mi sie to uda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń